Zdrowo i kolorowo w klasie 2B
W listopadzie obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenie i Gotowania. Szkoła jest miejscem na wdrażanie i promocję zdrowego stylu odżywiania. Ze względu na to, że dzieci spędzają w niej większość dnia, ważne jest, aby zapewnić im dostęp do pełnowartościowych posiłków, dzięki którym będą się dobrze rozwijały
18 listopada w klasie 2b odbyły się zajęcia, na które zaproszona została pani pedagog. Celem spotkania było przypomnienie i omówienie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, a także uświadomienie uczniom jak ważne jest zdrowe odżywianie i zachęcenie ich do samodzielnego gotowania i ekologicznego podejścia do codziennych posiłków. Po spotkaniu uczniowie wykonali szereg ćwiczeń, utrwalając przy tym zdobyte wiadomości, podkreślające znaczenie warzyw i owoców w prawidłowym odżywianiu się.
Następnie dzieci zabrały sie do wykonywania kanapek. Na stołach pojawiło się ciemne pieczywo, masło, wędlina i sery. Dominowały jednak zdrowe i kolorowe warzywa: sałata, pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka i szczypiorek. Po przygotowaniu kanapek przyszedł czas na degustację, której towarzyszyła miła atmosfera, bo wszyscy mieli ogromne apetyty na kolorowe pyszności.
Małgorzata Jaszczyk