Dzień budyniu - innowacja
W czwartek 31 marca nasze Świetliczaki świętowały Światowy Dzień Budyniu. Z tej właśnie okazji odbyły się warsztaty kulinarno – kulturalne w ramach innowacji pedagogicznej „Kulturalne Świetliczaki promują zdrowe i smaczne przysmaki”.
Budyń to popularny i niezwykle smaczny deser, który większości kojarzy się z czasami przedszkola i szkoły. Ten gęsty mus mleczny dostępny jest w wielu smakach – waniliowym, śmietankowym, czekoladowym, owocowym, każdy z nas znajdzie swój ulubiony.
Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się, z jakich składników robi się budyń, a następnie z pomocą pań kucharek przygotowały dla nas pyszny deser budyniowy. Wszyscy z wielkim zaangażowaniem pomagali przyrządzić budyń, sami wsypywali budyniowy proszek, a potem dokładnie go wymieszali. Wspaniały zapach tego smakołyku unosił się w całej stołówce. Z wielką radością każdy uczeń skosztował zrobiony deser.
To był naprawdę „smakowity dzień”.