Smacznie i zdrowo
Nasza placówka od kilku lat uczestniczy w programie „Warzywa i owoce w szkole”, gdyż najważniejsze jest dla nas zdrowie i bezpieczeństwo podopiecznych. Uczniowie otrzymali już pierwsze smaczne i zdrowe przekąski w postaci gruszek, śliwek i rzodkiewek. Na pewno w kolejnych porcjach będą jeszcze jabłka, paski marchewki lub słodkiej papryki, być może także soki w kartonikach. W ten sposób zachęcamy nasze dzieci do przestrzegania zdrowej diety, bogatej w różnorodne warzywa i owoce.
Uczniowie klas I – V również w tym roku otrzymują bezpłatnie mleko lub produkt mleczny. Najczęściej będzie to mleko w kartoniku o pojemności 0,25 l lub jogurt naturalny, kefir naturalny, opakowanie sera twarogowego – każdy produkt o masie co najmniej 150 g. Dlatego też podczas przerw międzylekcyjnych dzieci mogą zjeść drugie śniadanie wzbogacone sokiem owocowym, porcją warzyw, jogurtem lub mlekiem. Warto pamiętać, że zdrowe jedzenie idzie w parze z dobrym humorem i lepszymi wynikami w nauce.
W podstawie programowej klas I – III występuje wiele treści związanych ze zdrowym stylem życia i zdrowym odżywianiem. Jednym z elementów jest zapoznanie uczniów z Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia. Obecnie funkcjonuje taka nazwa, gdyż badania naukowe wykazały, że aby zapobiegać otyłości i innym chorobom (rozwijającym się także w życiu dorosłym) prawidłowe odżywianie należy powiązać z aktywnością fizyczną, prawidłowym snem oraz przestrzeganiem zasad korzystania z komputera, telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych. Warzywa i owoce powinny być podstawą zdrowego żywienia – dlatego też w dalszym ciągu umieszczane są one w pierwszym piętrze Piramidy dotyczącej żywienia. Podczas cyklu zajęć wprowadzono, bądź utrwalono pojęcia: witaminy i ich oznaczenia literowe oraz składniki mineralne. Dzieci bez problemu potrafiły powiązać nazwę witaminy z warzywami lub owocami bogatymi w tę witaminę, np. witaminę C zawierają wszystkie rodzaje kapusty, kalafiory, kalarepa, papryka, truskawki, maliny, borówki oraz owoce cytrusowe, zaś prowitamina A występuje w marchwi, dyni, sałacie, szpinaku, szczawiu czy morelach.
5 października uczniowie klasy IIa i IIb przygotowali niezwykle smaczne i zdrowe kanapki z warzywami sezonowymi. Na bułeczkach i kromkach ciemnego chleba pojawiła się sałata, delikatne części kapusty pekińskiej, pomidory, ogórki, papryka, natka pietruszki, koperek, ser żółty, wędliny oraz jajka. Zajęcia te były okazją do rozmowy nie tylko o zasadach zdrowego odżywiania się ale także o zasadach higieny, o których należy pamiętać podczas przygotowywania posiłków. Przypomniano także o wartości śniadania – jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia, zaletach nieprzetworzonych lub mało przetworzonych produktów takich jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, naturalne przyprawy oraz owoce i warzywa. Konieczne było też omówienie bezpiecznego posługiwania się nożem podczas obierania i krojenia warzyw. Miłym zakończeniem zajęć było wspólne spożycie kanapek po uprzednim uporządkowaniu sali lekcyjnej.
Teresa Szaruch