TO KIWI CIĘ ZADZIWI !!!
Podczas zajęć koła biologicznego poznaliśmy tajniki jakimi cechuje się owoc kiwi. Odpowiadaliśmy na pytania „ Dlaczego galaretka z plastrami kiwi się nie zsiądzie? oraz „„ Co jeszcze potrafi ten owoc?”.
Wykonywaliśmy skrupulatnie doświadczenia, wyłanialiśmy problem badawczy, stawialiśmy hipotezę i po dłuższej obserwacji dowiedzieliśmy się,
że kiwi zawiera aktynidazę, czyli enzym białkowy. Może on atakować bardzo wiele białek ale niektóre pozostają poza jej zasięgiem np. włosy lub pióra. Natomiast białko jaja kurzego jest przez nią dobrze trawione – białko puchnie i staję się półprzezroczyste.
Dowiedzieliśmy się także, że kiwi zawiera takie substancje chemiczne, które wchodzą w reakcję ze składnikami np. galaretki i nie pozwalają jej zastygnąć. Im dłużej trzymamy kiwi w gorącej wodzie, tym mniej płynu zbiera się po trawieniu galaretki. Wysoka temperatura powoduje też wyraźną zmianę barwy owocu na jaśniejszą, co wynika m.in. z uszkodzenia komórek i nasiąkania wodą.
Z wielką ciekawością czekamy na dalsze niespodzianki jakimi zaskakują nas wykonywane doświadczenia na zajęciach.
Tekst – Nela Rączka kl. VA
Zdjęcia – Zofia Wiśniewska kl. VA
Opiekun – p. Bożena Nowakowska