112

 Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 1

superkoderzy logo

 

megamisja2logo

 

CERTYFIKAT CODE WEEK1  baner technologie z klasa

CCI20170516

 

CCI20171220

 

CCI20171214 0003 

certyfikat

 

CCI20170213

 CCI20180507

 

CCI20171030 0001

 

Obraz 25

 dyplomorganizator2017SZKOŁA 1 1certyfikat

logo knm 780x466

 

SOC Certyfikatmin

 

imggcsi66B20F49F11E2CF93CB9A09394DC178D25B16F82mpid7maxwidth1920maxheight937

TO KIWI CIĘ ZADZIWI !!!

image5.jpgPodczas zajęć koła biologicznego poznaliśmy tajniki jakimi cechuje się owoc kiwi. Odpowiadaliśmy na pytania „ Dlaczego galaretka z plastrami kiwi się nie zsiądzie? oraz „„ Co jeszcze potrafi ten owoc?”.

Wykonywaliśmy skrupulatnie doświadczenia, wyłanialiśmy problem badawczy, stawialiśmy hipotezę i po dłuższej obserwacji dowiedzieliśmy się,
że kiwi zawiera aktynidazę, czyli enzym białkowy. Może on atakować bardzo wiele białek ale niektóre pozostają poza jej zasięgiem np. włosy lub pióra. Natomiast białko jaja kurzego jest przez nią dobrze trawione – białko puchnie i staję się półprzezroczyste.

Dowiedzieliśmy się także, że kiwi zawiera takie substancje chemiczne, które wchodzą w reakcję ze składnikami np. galaretki i nie pozwalają jej zastygnąć. Im dłużej trzymamy kiwi w gorącej wodzie, tym mniej płynu zbiera się po trawieniu galaretki. Wysoka temperatura powoduje też wyraźną zmianę barwy owocu na jaśniejszą, co wynika m.in. z uszkodzenia komórek i nasiąkania wodą.

Z wielką ciekawością czekamy na dalsze niespodzianki jakimi zaskakują nas wykonywane doświadczenia na zajęciach.

Tekst – Nela Rączka kl. VA

Zdjęcia – Zofia Wiśniewska kl. VA

Opiekun – p. Bożena Nowakowska