Od ziarenka do bochenka czyli edukacyjna wycieczka do piekarni
2 października 2023 roku uczniowie klasy III a i III c udali się na wycieczkę do piekarni Państwa Skoczkowskich. Celem wycieczki było poznanie zawodu piekarza oraz technologii wypiekania pieczywa.
Wizyta w piekarni była poprzedzona zajęciami w klasie dotyczącymi procesu hodowli roślin zbożowych, pozyskiwania ziarna, różnych rodzajów zbóż i ich wykorzystania do produkcji żywności np. kasz, płatków, mąki. Niezbędnym elementem takich zajęć było uświadomienie dzieciom konieczności spożywania zróżnicowanych produktów zbożowych, aby dostarczać organizmowi niezbędnych witamin, soli mineralnych i błonnika oraz ograniczania ilości białego pieczywa i słodkich wypieków cukierniczych.
Podczas wycieczki uczniowie mogli zobaczyć, jak wygląda piekarnia od środka. Zwiedzili najważniejsze pomieszczenia, poznali i zobaczyli maszyny niezbędne w pracy piekarza m.in. ogromne misy na ciasto, krajalnicę do krojenia chleba, maszynę do produkcji bułek, ruchome regały na upieczony chleb itp. Największe wrażenie wywarł na nich piec do wypiekania i wielkie łopaty do wkładania pieczywa. Piekarz opowiadał, jak wyrasta ciasto, przedstawił kolejno poszczególne etapy swojej pracy, pokazywał sposoby formowania pieczywa oraz proces wypieku. Dzieci poznały produkty, które są potrzebne do wypieku różnego rodzaju chleba i bułek, w tym różne rodzaje mąki.
Cudowny aromat pieczywa oraz niezwykłe doznania wzrokowe sprawiły, że dzieci poczuły się głodne i z wielkim apetytem zajadały przepyszne drożdżówki specjalnie dla nich przygotowane.
W imieniu naszych uczniów składam serdeczne podziękowania wszystkim pracownikom piekarni oraz właścicielom, Państwu Skoczkowskim, za ciekawe włączenie się w proces edukacji dzieci.
Teresa Szaruch