112

superkoderzy logo

 

megamisja2

 

certyfikat 1  baner technologie z klasa

CCI20170516

 

CCI20171220

 

CCI20171214 0003 

certyfikat

 

CCI20170213

 CCI20180507

 

CCI20171030 0001

 

Obraz 25

 dyplomorganizator2017SZKOŁA 1 1

logo knm 780x466

Wiem, co jem...

sam 206425 listopada 2016 roku w PSP nr 1 im. KEN w Białobrzegach odbyło się spotkanie z p. Agatą Chruślak – dietetyk i p. Adelą Markiewicz – asystentką NATUR HOUSE organizatora Ogólnopolskiej Akcji Walki z Nadwagą – „UWAGA NADWAGA!”. Uczniowie klas VI od kilku tygodni przygotowywali się do tego spotkania.

Na lekcjach zajęć technicznych zapoznali się z zasadami prawidłowego żywienia, piramidą zdrowia, układali jadłospis na 3 dni. Na zajęciach z wychowawcą – każda klasa wybrała drużynę czteroosobową, ułożyła przepis na wcześniej wylosowaną potrawę. Oddział VIa miał do wykonania sałatkę warzywną,  oddział VIb – kanapki, VIc – koreczki warzywne i VId – sałatkę owocową. 

img 8446img 8434img 8476img 8423

 

W czasie, kiedy drużyny klasowe wykonywały swoje potrawy, pani dietetyk w sposób jasny i przystępny opowiedziała uczestnikom spotkania o:

- „Piramidzie Zdrowia”,
- produktach dozwolonych np.: ciemne pieczywo, owoce, warzywa, jogurty naturalne, mleko, drób,
- produktach zabronionych np.: słodkie napoje gazowane, pizza, chipsy, hamburgery, lody, słodycze,
- przyczynach i skutkach nadwagi.
Uczniowie zostali zapoznani z 5 krokami do zdrowego żywienia, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem:
Krok 1:  Pełnowartościowe śniadanie! – razowe pieczywo, chuda wędlina i świeże warzywa.
Krok 2: Drugie śniadanie – pełnowartościowa kanapka, owoc, jogurt i woda mineralna.
Krok 3: Słodycze to twój wróg – ciastka, ciasteczka, batoniki, czekolada, cukierki, lizaki, żelki.
Krok 4: Fast – food – co jest w środku? – np.: szklanka coli – to 10 łyżeczek cukru, ponadto zawarty w nim fosfor wypłukuje wapń z organizmu.
Krok 5: Bądź sprytny – zamieniaj! - np.: pieczywo białe na pieczywo razowe, parówki na chudą wędlinę, hamburgera na kanapki, słodycze na owoce, napoje gazowane na wodę mineralną.
Uczniowie mieli możliwość wspólnego ułożenia jadłospisu na jeden jesienny dzień, sprawdzenia swojego BMI.
Na zakończenie drużyny klasowe poczęstowały swoimi potrawami przybyłych gości, panie dyrektorki, pozostałych uczniów ze swoich oddziałów. Przedstawicielki NATUR HOUSE były pod wrażeniem przygotowania drużyn do pracy, sprawności przy wykonywaniu potraw i doboru odpowiednich składników, by nazwać je zdrowym posiłkiem.
img 8481img 8482

img 8479img 8480Dziękuję wychowawcom klas VI – p. Annie Kucharczyk, p. Katarzynie Klich-Charickiej i p. Sylwii Greliak za pomoc przy przygotowaniu spotkania.

Koordynator:  Honorata Maciejewska

GALERIA ZDJĘĆ