Rozkodowujemy etykiety i jesteśmy świadomymi konsumentami
22 maja 2017 roku w czasie zajęć w wychowawcą wyruszyliśmy do pobliskiego sklepu spożywczego, aby dokładniej przyjrzeć się etykietom zamieszczanym na produktach żywnościowych.
Główny cel tej lekcji polegał na rozwijaniu umiejętności racjonalnego podejmowania decyzji w sprawie wyboru produktów żywnościowych poprzez czytanie etykiet.
Wybierając produkty z półki robiliśmy zdjęcia etykietom i analizowaliśmy skład i wartości odżywcze artykułów.
Cele operacyjne zajęć:
- Uświadomienie nam, że jesteśmy konsumentami i jakie mamy z tego tytułu prawa
- Pokazanie, gdzie poszukiwać informacji na temat produktów żywnościowych
- Dowiedzenie się jak odczytywać informacje z opakowań produktów spożywczych
- Przeanalizowanie składu ulubionych produktów żywnościowych
- Nauka korzystania z informacji zawartych w tabeli wartości odżywczej;
- Nauka korzystania z systemu znakowania produktów żywnościowych informacjami o Referencyjnych Wartościach Spożycia (RWS)
- Analiza informacji uzyskanych z opakowań produktów żywnościowych w kontekście zaleceń żywieniowych oraz roli poszczególnych produktów w diecie
- Wspieranie nawyków świadomego wyboru produktów żywieniowych
Serdecznie podziękowania kierujemy do Państwa Kaweckich - właścicieli sklepu spożywczego "Lonka" za umożliwienie przeprowadzenia zajęć.
Uczniowie klasy VIb z wychowawcą