Dzień Pszczoły
W ramach innowacji pedagogicznej pt.:"Kulturalne Świetliczaki promują zdrowe i smaczne przysmaki " w świetlicy szkolnej odbyły się dwudniowe warsztaty z okazji Dnia Pszczoły.
Świetliczaki dowiedziały się jak ważną rolę pełnią pszczoły w przyrodzie oraz, że rój pszczeli składa się z królowej - matki, robotnic i trutni, a każda rodzina byduje gniazdo, które składa się nawet z 50 tysięcy osobników. Omówiliśmy również proces powstawania miodu oraz pozostałe produkty wytwarzane przez pszczoły czyli wosk, mleczko pszczele oraz kit pszczeli. Poznaliśmy walory smakowe i zdrowotne miodu. Dzieci dowiedziały się, że nazwa miodu pochodzi od kwiatów, których nektar i pyłek jest wykorzystywany do jego produkcji, mamy więc miód rzepakowy, gryczany, lipowy, akacjowy, wielokwiatowy. Zwieńczeniem tych opowieści była słodka uczta, podczas której dzieci skosztowały przysmak wytwarzany przez pszczoły. Wafle z miodem jedzone w towarzystwie kolegów i koleżanek wszystkim ogromnie smakowały.
Nauczyciele świetlicy.