Smacznie, zdrowo, kolorowo
Nasza szkoła od kilku lat uczestniczy w programie „Warzywa i owoce w szkole”, gdyż najważniejsze jest dla nas zdrowie i bezpieczeństwo naszych uczniów. Będziemy więc zachęcać naszych podopiecznych do przestrzegania zdrowej diety, bogatej w różnorodne warzywa i owoce.
W ramach programu dzieci otrzymują bezpłatnie owoce i warzywa np. jabłko, gruszkę, plasterki marchewki lub słodkiej papryki, rzodkiewki oraz biorą udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić ich wiedzę na temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz pochodzenia żywności.
Dzieci uczą się o zasadach zdrowego odżywiania, wartości śniadania – jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia, zaletach nieprzetworzonych lub mało przetworzonych produktów takich jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, naturalne przyprawy oraz owoce i warzywa. Jest to również czas na artystyczne działania podkreślające znaczenie warzyw i owoców w prawidłowym odżywianiu się.
W październiku uczniowie klasy III a, III b oraz III c przygotowali niezwykle smaczne i zdrowe owocowe szaszłyki. Zajęcia te były okazją do rozmowy o zasadach zdrowego odżywiania się oraz zasadach higieny, których należy przestrzegać podczas przygotowywania posiłków, a także o estetyce podawania jedzenia. Konieczne było też omówienie bezpiecznego posługiwania się nożem podczas obierania i krojenia owoców. Miłym zakończeniem zajęć było wspólne spożycie szaszłyków po uprzednim uporządkowaniu sali lekcyjnej.
Teresa Szaruch
Marzena Stawiarska