Pierniczkowe cuda
"Pierniczkowe cuda"
czyli dwudniowe warsztaty pieczenia pierników.
Podczas warsztatów uczniowie poznali historię piernika, składniki potrzebne do jego przygotowania, właściwości i skład przyprawy korzennej oraz niezbędny sprzęt do jego wykonania. Największą popularnością wśród małych cukierników cieszyły się foremki o kształtach: reniferów🦌, choinek🎄, gwiazdek⭐, bałwanków⛄ co widać na przygotowanych do pieczenia blaszkach. W oczekiwaniu na wypieki uczniowie opowiadali o innych tradycjach bożonarodzeniowych, choince🎄 i Świętym Mikołaju🎅. Zdecydowanie większość pierników, nie doczekała się zaszczytu ozdobienia w postaci słodkiego lukru, czy też posypki, gdyż została schrupana przez swoich twórców
🎅🎄⛄⭐🦌🍪🎅🎄⛄
Karol Motyka
Anna Wójtowicz
Anna Okrój